Erityisruokavaliot


 Erityisruokavaliot


Eritysruokavalio tarkoittaa ruokavaliota, jota on jouduttu muuttamaan esim. sairauksien takia, kulttuurin tai uskonnon vuoksi, tai eettisistä ja aatteellisista syistä.

Erityisruokavalioihin kuuluu esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia, diabeetikon ruokavalio, vilja-allergia ja sydänystävällinen ruokavalio. Myöskin tietyissä uskonnoissa saattaa esiintyä erityisruokavaliota, jos niissä on vaikka lihan syönti kielletty.









Laktoosi-intoleranssi

On laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö. Laktoosia hajottavaa laktaasi-entsyymiä erittyy ohutsuoleen liian vähän tai ei ollenkaan, ja tästä syystä laktoosia pääsee paksusuoleen.

-Oireisiin kuuluu vatsakivut, turvotus, ripuli ja ilmavaivat.

Oireet tulevat kaikista laktoosia sisältävistä tuotteista, myös herajauheesta. Laktoosin sietokyvyssä on suuria yksilöllisiä eroja. Laktoosi-intoleranssia esiintyy yleensä aikuisilla, ja sitä arvioidaan olevan joka kuudennella suomalaisella.

Laktoosi-intoleranssia hoidetaan aluksi käyttämällä pelkkiä laktoosittomia tuotteita, jonka jälkeen ruokavalioon lisätään pieniä määriä vähälaktoosisia tuotteita.

-Vähälaktoosisia tuotteita ovat esim. Hylan, Inton ja Lacton tuotteet. Valio eila on täysin laktoositon.

Laktoosittoman ruokavalion käyttäjän pitää huolehtia kalsiumin ja B12-vitamiinin saannista. Kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita ovat esimerkiksi soijajuomat, hedelmämehut ja soijavalmisteet. Myös maitojuomaa, jogurttia, margariinia ja jäätelöä saa laktoosittomana.



Maitoallergia
Johtuu maidon proteiinista eli valkuaisaineesta. Se on yleisintä imeväisikäisillä lapsilla, ja paranee usein kouluikään mennessä.

-Oireita ovat atooppinen ihottuma, nokkosihottuma, vatsavaivat, oksentelu, ripuli ja nuha- ja hengitysvaikeudet. Aikuisten maitoallergian oireisiin kuuluu suolisto-oireet ja iho- tai hengitysoireet.
Oireet voivat tulla heti maidon nauttimisen jälkeen tai vasta päivienkin jälkeen.

















Kommentit

Suositut tekstit