villi-/luonnonyrtit

Nokkonen 

Kuvahaun tulos haulle nokkonen


Tuntomerkit: Korkeus 50–100 cm. Monivuotinen ruoho. Kaksikotinen ja poltinkarvainen. Lehdet vastakkaiset, sahalaitaiset ja pitkäsuippuiset. Kukat pienet ja vihertävät. Hedekukinto on pysty ja emikukinto nuokkuva. 

Nokkonen on parhaimmillaan keväällä, kun sen versot ovat 10-15 cm:n pituisia. 

Näköislajit: 
Lapin joenvarsilehtojen poltinkarvatonta pohjannokkonen (U. dioica ssp. sondenii) sitä ei saa kerätä. 


Kasvupaikat: 
Nokkonen on pioneerikasvi, joka helposti leviää esim. raunioille ja ojanvarsille. Nykyisin sitä myös viljellään. Nokkonen on monivuotinen ruohokasvi, joka viihtyy asutuilla alueilla yleisesti koko maassa, pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. 


Nokkosen siemeniä voi kerätä syksyllä.


Käyttö: 
Nokkosta käytetään ruokiin mausteena ja myös yrttijuomissa. Nokkosta voi käyttää esim. vihannespaistoksiin, kasvislisukkeisiin, kastikkeisiin, muhennoksiin, keittoihin, piiraisiin, ohukaisiin, pannukakkuihin, leipiin, ja sämpylöihin.  Kuivattu nokkonen on hyvä aines viherjauheeksi ja yrttijuoma-ainekseksi. Nokkosen siemeniä voi ripotella vaikka aamiaispuuron tai myslin päälle.
Ravintoarvo: 
Nokkonen on ravintoaineiden tehopakkaus. Pinaattiin verrattuna nokkonen sisältää runsaasti mm. proteiinia ja ravintokuitua. Nokkosessa on saantisuosituksiin nähden merkittäviä määriä mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Etenkin kalsiumia on runsaasti, joten nokkonen sopii kalsiumlähteeksi myös kasvisruokavalioon. Nokkonen sisältää merkittäviä määriä myös C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E- vitamiineja. Ravitsemuksen kannalta eduksi on myös pieni natriumpitoisuus.

Nokkonen tuo makua ja terveyttä ruokiin. Sitä voidaan käyttää vaikka keitossa tai sämpylässä.



Nokkos- katkarapupasta ohje:
1.Keitä pasta 
2. Kuullota öljyssä sipuli. Lisää kermaa, sitruunamehua ja mausteet. Hauduta kastiketta, kunnes se hieman sakenee.
3. Sekoita joukkoon nokkoset ja katkaravut. Anna kastikkeen kiehahtaa ja sekoita pasta joukkoon. 

Nokkossämpylä ohje:
1.Liota kuivahiiva 42 asteiseen veteen. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja jätä lepäämään liinan alle 20 minuutiksi.

2.Lisää suola, siirappi, hienonnetut nokkoset sekä puolet jauhoista pienissä erissä. Lisää öljy ja alusta joukkoon loput jauhoista pienissä erissä.

3.Tee taikinasta pötkö ja jaa 16 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Sivele kohonneiden sämpylöiden pinta vedellä ja ripottele pinnalle pellavarouhetta. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.

Kommentit

Suositut tekstit