Maakuntaruoka
Keski-Suomen ruokakulttuuri
1800-luvulla Keski-Suomen elannon perustana oli viljely, metsästys ja kalastus. Pelloilla kasvoi pääosin rukiisia, ohraa, kauraa, nauriita ja herneitä.
Nykypäivänä Keski-Suomen ruuan vahvuutena ovat monipuoliset ja aromikkaat raaka-aineet.
Keski-Suomen parhaimpia kaloja ovat muikku, ahven, kuha ja kirjolohi.
Keski-Suomessa on otettu tavoitteeksi kerätä, säilyttää ja kehittää maakunnan makuja ravintoloissa ja maatilamatkailukohteissa. Alueella on haluttu kohottaa arvoonsa keskisuomalaiset aromikkaat maut, puhtaat raaka-aineet, jalosteet sekä ruokalajit.
Esim. kalat, ravut, juurekset, marjat, sienet, ja riista esiintyvät runsaslukuisesti maakunnan ruokalistoilla.
Keski-Suomen perinneruokia ovat mm.lakkasoppa, muikkukeitto, uunipuuro, suolamuikku, jauhokalja ja sianlihakastike.
Lakkasoppa
Valmistusohjeet:
Kiehauta vesi, sokeri, kanelitanko
ja lakat kattilassa.
Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä.
Kaada perunajauho-vesiseos
ohuena nauhana kattilaan ja sekoita
keittoa koko ajan.
Anna keiton kiehahtaa, että se sakenee.
Nauti lämpimänä tai jäähtyneenä,
halutessasi kermavaahdon kera.
Ainekset:
4dl lakkoja
Lakkasoppa
Valmistusohjeet:
Kiehauta vesi, sokeri, kanelitanko
ja lakat kattilassa.
Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä.
Kaada perunajauho-vesiseos
ohuena nauhana kattilaan ja sekoita
keittoa koko ajan.
Anna keiton kiehahtaa, että se sakenee.
Nauti lämpimänä tai jäähtyneenä,
halutessasi kermavaahdon kera.
Ainekset:
4dl lakkoja
1dl sokeria
3rkl perunajauhoja ja tilkka vettä
1l vettä
1 kanelitanko
kermavaahtoa
Uunipuuro
Valmistusohjeet:
Mittaa suurimot voideltuun uuninkestävään vuokaan.
Lisää maito ja suola ja anna kypsyä 200 °C:ssa uunin alimmalla tasolla.
Paista noin 1 ½ tuntia.
Anna vetäytyä jonkin aikaa uunista oton jälkeen.
Ainekset:
2 ½ dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1 ½ l maitoa
1 tl suolaa
Muikkukeitto
Valmistusohjeet:
Poista päät ja evät muikuista. Huuhdo muikut tarvittaessa ja valuta ne hyvin. Paloittele isot muikut, pienet voit jättää kokonaisiksi. Mausta ne suolalla.
Kuori juurekset. Kuutioi perunat, viipaloi porkkanat ja hienonna sipuli. Kuullota ne rasvassa kattilassa.
Lisää (kiehuva) vesi. Mausta fondilla, laakerinlehdillä ja pippureilla. Anna kiehua noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat melkein kypsiä.
Nostele keiton päälle kalat. Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes kalat ovat kypsiä. Lisää kerma. Ripottele pinnalle tilli.
Tarjoa ruisleivän kanssa.
Ainekset:
n.400g perattuja muikkuja
n. 1/2tl suolaa
5-6 perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1rkl rasvaa
8dl vettä
1 kala-annosfondi
1-2 laakerinlehteä
mustapippuria & maustepippuria
1-2dl kuohukermaa
1dl tilliä hienonnettuna
Koivuahon luomutila
Sijaitsee Konneveden Sirkkamäen kylässä.
Tilalla on pitkät perinteet maataloudessa ja karjanhoidossa.
Koivuahon tila on harjoittanut luomutuotantoa jo pitkään,
joten sen tuotteet ovat täysin puhtaita torjunta-aineista
ja keinolannoituksesta.
Nykyisin tila on keskittynyt hevosten hoitoon ja mansikan viljelyyn.
Tilalla asuvat isäntä Erkki, puutarhuri Tuomo sekä Eeva-Riitta.
Koivuahon tila tuottaa luomuna mansikkaa, perunaa, nurmea ja viljaa.
Tilalla on myös Kahvio, kesäkeittiö, ja grillialue. Myytävänä on mm. luomuperunaa ja porkkanaa. Myynnissä on myös kirjallisuutta ja valokuvataidetta.
Simolan luomuomenatila
Sijaitsee Sarvenperäntiellä Kuohussa.
Simolan luomuomenatilalta saa maukkaat syöntiomenat ja talousomenat suoraan puusta.
Omenaa saa puusta poimittuna hintaan 3e/kg ja maasta poimittuna
2e/kg. Tilalla myydään myös luumua ja tyrniä.
Tilalla on järjestetty myös omenapuidenleikkuutalkoot.
Lakomäen metsäkartano
Sijaitsee Viitasaarentiellä Häkkilässä.
Järjestää ryhmille opastettuja marjojen, villiyrttien ja sienien keruuretkiä lähialueella, sekä retkiä läheiseen Pyhä-Häkin kansallispuistoon.
Metsäkartanon ravintola hyödyntää paikallisia villiyrttejä, sieniä, marjoja, riistaa ja kaloja menuissaan monipuolisesti.
Lisäksi yritys hyödyntää villiyrttejä ja hoitoturvetta erilaisissa hemmotteluhoidoissa ja saunatuotteissa.
Myös erikoisluonnontuotteita on tarjolla ravinto- ja koristekäyttöön.
Lähteet
Luomu/Lähiruokayritykset:
http://www.koivuahonluomutila.com/
https://www.facebook.com/koivuahonluomutila/
https://luomukeskisuomessa.wordpress.com/2018/06/11/simolan-luomuomenatila/
https://www.facebook.com/SimolanLuomuomenatila
https://www.lakomaki.fi/
Keski-Suomen ruokakulttuuri:
https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/alueelliset-erot-ja-erikoisuudet/maakunnat/keski-suomi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Perinneruoka
Ruokaohjeet:
https://www.is.fi/ruokala/resepti/art-2000001003295.html
https://www.martat.fi/reseptit/ohrauunipuuro/
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/muikkukeitto
Kommentit
Lähetä kommentti