Referaatti

Makupaloja Suomesta

Suomalainen ruokakulttuuri on ollut suuressa muutoksessa koko 2000-luvun alun, samaan aikaan pohjoismainen ruoka on noussut trendiksi kansainvälisten ruoka-alan ammattilaisten keskuudessa.
Suomalainen ruoka maistuu muillekin kuin meille. Huippuammattilaiset yhdistävät omat raaka-aineet, ruoanlaiton traditiot ja muotoilun maailmalta tuotuihin oppeihin.

Luonto on Suomessa lähellä, ja pääkaupungistakin pääsee helposti metsään hiljentymään, lenkkeilemään tai marjaan. Mustikoilla, puolukoilla, kantarelleilla ja tateilla herkutellaan himokerääjien kodeissa ympäri vuoden.

Missään muussa maassa ei harjoiteta maataloutta yhtä pohjoisessa kuin Suomessa. Pohjoisen lyhyt kesä ja pitkä talvi ovat haasteita sekä viljelylle että karjanhoidolle. Vuodenaikojen mukainen syöminen on vähentynyt aikojen saatossa, mutta sesonkisyöminen on kuitenkin jälleen yleistymässä.

Suomalaisiin perusraaka-aineisiin perustuva ruokavalio on terveellinen. Ruokavaliomme sisältää paljon ruista ja kauraa, joiden energia auttaa jaksamaan pitkään ja kuidut ovat hyväksi suolistolle. Monelle ruoka-ainerajoitteiselle on lottovoitto asua Suomessa. Laktoosi-intoleranssista kärsivä löytää tavallisesta kaupasta runsaasti itselleen sopivia vähälaktoosisia ja laktoosittomia maitopohjaisia tuotteita. Keliaakikolle on tarjolla gluteenittomia leivonnaisia. Erityisruokavaliot on myös huomioitu monen ravintolan ruokalistalla koodimerkinnöin. 

Jokaiselle suomalaisessa päiväkodissa, peruskoulussa, ammattikoulussa ja lukiossa olevalle nuorelle tarjotaan terveellinen lämmin lounas. Ilmaisen kouluruoan historia alkoi jo 1900 -luvun alkuvuosina ja se muuttui lakisääteiseksi 1940-luvulla. 

Suomessa on paljon luomumaataloutta. Ajatus kestävästä ruokavaliosta tuo luomu- ja lähiruokaan lisää eettisiä ja ekologisia näkökulmia. Vuosituhannen vaihteen tienoilla alkoi suomalaisten kokkien ja ruoan nousukausi. Alan ammattilaiset ovat perustaneet menestyviä ravintoloita ja myös ravintolaketjuista löytyy fine dining -ravintoloita. Huippuravintoloissa suomalainen ruoka on uutta, kokeilevaa ja perinteitä uudistavaa.

Omintakeista ruokajuomakulttuuriamme edustaa kraanaveden juonti ja maidon laaja käyttö ruokajuomana. Reilusti yli puolet käyttövedestämme on pohjavettä. Arkisen aterian kyytipoika on usein maito, joka yleistyi jokapäiväiseen käyttöön noin sata vuotta sitten. 

Suomalaista ruokaosaamista löytyy eri muodoissa ja eri puolilta Suomea. Eri puolilta Suomea löytyy ravintoloita sekä maatilamatkailu- ja muita kohteita, joista saa suomalaiseen ja paikalliseen perinteeseen sekä lähituotantoon nojaavaa ruokaa. Suomalaisessa ruokaviennissä ruokaa vie yhteensä noin 400 yritystä, joista noin 170 on elintarvikealan yritystä.


Kommentit

Suositut tekstit