puolukka

Puolukka

Puolukka kasvaa laajalla alueella pohjoisella pallonpuoliskolla, se kukkii touko-kesäkuussa. Puolukka viihtyy parhaiten kuivissa kangasmetsissä.

Puolukka on suomen tärkein luonnonmarja, se on suomen lisäksi yleisesti käytetty myös Etelä- ja Keski-Euroopassa. 


Kuvahaun tulos haulle puolukka


Puolukka on ruoanlaitossa hyvin monikäyttöinen. Siitä voidaan tehdä mm. mehua, hilloa, sosetta ja hyytelöä. Sitä voidaan myös lisätä esimerkiksi leipään. Puolukat säilyvät hyvin ilman säilöntäaineita, sillä ne sisältävät bentsoehappoa. 

Ihmisten lisäksi puolukoita syövät jotkin linnut, karhut, mäyrät, metsähiiret ja metsämyyrät.


Kuvahaun tulos haulle mäyrä


Puolukkajuoma

Valmistusohje:

(4 annosta)
Survo 1kg perattuja puolukoita.
Kaada 1,2l vettä marjasurvoksen päälle.
Liuota 1/4tl viinihappoa vesitilkkaan ja lisää survokseen.
Anna seoksen seisoa 2vrk viileässä, sekoita muutaman kerran.
Siivilöi mehu.
Lisää mehuun 300g sokeria ja sekoita kunnes liukenee.
Pullota. Tarjoillessa mehu laimennetaan. 

Juoma on maidoton, laktoositon ja gluteeniton. 


Kuvahaun tulos haulle puolukkajuoma



Hirven paahtopaisti ja puolukkajaloviinahillo

(10 annosta) (ei sovi maidottomalle)


1 ½ -2 kg:n
pala hirven paahtopaistia
4 rkl
täysjyväsinappia esim. Dijon
suolaa
pippuria
2
oksaa rosmariinia
nippu tuoretta timjamia
voita paistamiseen
Yrttikastike:
150 g
ranskankermaa
½
sitruunan mehu
1
nippu lehtipersiljaa
mustapippuria
suolaa
Puolukka-jaloviinahillo:
1 l
puolukoita
½ dl
vettä
3 dl
hillosokeria
4 cl
Jaloviinaa


Valmistusohje:

Hienonna yrtit ja sekoita joukkoon sinappi, suola ja pippuri.

Hiero mausteet lihan pintaan ja anna maustua jääkaapissa yhden vuorokauden. Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistoa.

Kuumenna uuni 120 asteeseen.

Ruskista liha voissa joka puolelta ja työnnä sen paksuimpaan kohtaan lihan sisälämmön mittari.

Nosta liha uuniin ja paista kunnes lämpötila on 54 astetta. Kääri folioon ja anna levätä noin vartti ennen syömistä.

Kaikkein mehukas paistista tulee kun kypsennät sen sous vide -menetelmällä vesihauteessa. Tähän tarvitset vain oman laitteen sitä varten. Katso alla resepti täydellisen pihvin valmistamiseen, samasta löydät ohjeet sous vide -kypsennykseen.

Voit myös tarjota lihan lämpinänä tai kylmänä esim. seuraavana päivänä.

Tee hillo vuorokautta ennen syömistä laittamalla kattilaan puolukat ja vesi. Anna kiehahtaa ja lisää hillosokeri. Keittele noin 15 minuuttia ja sekoita hyvin. Lisää joukkoonviina ja sekoita. Purkita hillo puhtaisiin purkkeihin ja nosta viileään. Hillo on valmista seuraavana päivänä.

Sekoita ranskankerman joukkoon sitruunamehu ja hienonnetut yrtit. Mausta. Tarjoile lihan ja hillon kanssa.

Kuvahaun tulos haulle hirven paahtopaisti ja puolukka



Omena-puolukkapiirakka


Ainekset (8 annosta) (Ei sovi kokonaan maidottomille)

  • 4 kplmunaa
  • 2 dlsokeria
  • 2 tlvanilliinisokeria
  • 2 dlkermaviiliä (laktoositon)
  • 1 dlvoita (sulatettuna)
  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 1 tlkanelia
  • 1 tlinkivääriä

Päälle

  • 4 kplomenaa
  • 2 dlpuolukoita
  • 2 rklsokeria
  • 1/2 tlkanelia
  • Valmistusohje:
  • Vatkaa munat, sokeri ja vanilliinisokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kermaviili tai jogurtti sekä sulatettu ja jäähdytetty rasva. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe, kaneli ja inkivääri. Yhdistä jauhoseos siivilän läpi muna-sokeriseokseen ja sekoita ne nopeasti keskenään. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun ja levitä tasaiseksi.
    Pese omenat, poista siemenkodat ja paloittele ohuiksi lohkoiksi. Lado pohjan päälle omenalohkot. Ripottele pinnalle puolukoita sekä sokeria ja kanelia.
    Kypsennä omena-puolukkapiirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia.
    Tarjoa omena-puolukkapiirakan kera vaniljakastiketta.
  • Kuvahaun tulos haulle omena puolukka piirakka






Kommentit

Suositut tekstit